Home > News > Al 78 hooligans opgepakt in Brussel
News

Al 78 hooligans opgepakt in Brussel

De Brusselse en federale politie heeft haar handen vol in Brussel, waar vanavond Anderlecht-PSG wordt betwist. Sinds gisterenmiddag zijn er al 78 hooligans opgepakt en administratief aangehouden. “Sommigen onder hen hadden wapens bij”, zo meldt Eric Tomas, burgemeester van Anderlecht, op Radio 1.


“Het gaat om 70 Fransen en 8 Belgen die sinds gisterenmiddag zijn opgepakt”, klinkt het op Radio 1. “Er is een grote coördinatie tussen de verschillende politiezones van Brussel. En zelfs buiten Brussel, want gisteren waren er ook problemen in Zellik.” Die problemen hadden grote proporties kunnen aannemen, ware het niet dat de politie ingelicht was over de plaats en het tijdstip van een mogelijke clash.

Wat verwacht Tomas vandaag nog? “Het is volgens mij nog niet afgelopen, er kunnen nog altijd mensen zonder tickets naar Anderlecht of Brussel afzakken. En als ze geen tickets hebben, zijn het geen supporters maar komen ze om te vechten. De politie, zo’n 400 manschappen sterk, blijft waakzaam en er is een grote coördinatie tussen de verschillende politiezones van Brussel.”

Slagersmessen
Dinsdagmiddag en -namiddag werden negen PSG-fans opgepakt. Niet ver van het station Brussel Zuid werden drie supporters uit het Poolse Krakau, in het bezit van twee slagersmessen, gerechtelijk aangehouden. Een trio met een paramilitair verleden werd gevat toen ze van de Thalys stapten. Zij beschikten over boksbeugels en gebitsbeschermers. Nog eens drie relschoppers werden ingerekend. Twee van hen werden weer vrijgelaten, maar hun tickets voor de match zijn in beslag genomen. De derde werd administratief aangehouden.

In Brussel zijn ze op hun hoede voor de aangekondigde rellen tussen aanhangers van Anderlecht en PSG. 400 agenten houden sinds dinsdag non-stop een oogje in het zeil, onder meer in de buurt van het stadion en in het centrum van Brussel.

Openstaande rekening
De Franse site Le Parisien liet maandag verstaan dat er een ‘fight’ (een vechtpartij met blote vuisten, red.) geprogrammeerd staat tussen hooligans van beide teams, dinsdag, woensdag of donderdag in de rand van Brussel. De burgemeester van Anderlecht, Eric Tomas (PS), kondigde daarom draconische maatregelen af voor deze risicomatch.

De rivaliteit tussen de aanhang van PSG en die van Anderlecht dateert van iets meer dan 20 jaar geleden. Op 24 november 1992 vielen er in de heenmatch van de achtste finales van de UEFA Cup een pak gewonden bij rellen tussen hooligans van PSG en die van Anderlecht. “Al sinds de loting hebben we deze wedstrijd voorbereid”, klinkt het in Parijse hooliganmiddens. “Alle oudere fans, die de afgelopen jaren niet meer naar het stadion gaan, tekenen present in Brussel”, luidt het.

Bron: Demorgen

Leave a Reply