Home > News > 42 Dinamo-supporters opgepakt in Eindhoven
News

42 Dinamo-supporters opgepakt in Eindhoven

Politie en marechaussee hebben donderdag in totaal 42 supporters van Dinamo Zagreb aangehouden; 15 op Eindhoven Airport en 27 in de Eindhovense binnenstad.


De supporters, van wie de meeste Kroatisch, werden aangehouden omdat zij de noodverordening die sinds woensdag 17.00 uur van kracht is overtraden. De supporters bleken niet in het bezit te zijn van een kaartje voor de wedstrijd PSV – Dinamo Zagreb en waren mogelijk uit op een confrontatie met PSV-supporters. Ook zijn er supporters opgepakt omdat zij een vervalst kaartje hadden, of omdat zij zich niet konden legitimeren. Twee supporters die verdacht worden van mishandeling zitten vrijdagochtend nog vast, de andere supporters zijn in de loop van donderdagavond en -nacht vrijgelaten.

De supporters, die donderdagochtend met een vlucht vanuit Hongarije landden op Eindhoven Airport, werden door de marechaussee gecontroleerd. De aangehouden supporters zijn door de marechaussee overgedragen aan de politie, omdat er op het luchthaventerrein niet voldoende celcapaciteit aanwezig is.

Politiemacht op de been in Eindhovense binnenstad
In de Eindhovense binnenstad en rond het Philips Stadion was donderdag een enorme politiemacht op de been. Overal in het centrum doken de blauwe busjes van de ME op. Ook ‘gewone’ politiebusjes deden hun ronde, politie te paard hield onder meer het Stratumseind in de gaten en ook cirkelde er zo nu en dan een helikopter rond boven de stad.

Rond 17.00 uur werden bij het stadion nog eens vijf mensen aangehouden. Zij werden naar het politiebureau afgevoerd, omdat zij geen kaartje konden tonen. Later konden zij echter bewijzen dat ze wel een kaartje hadden besteld, maar nog niet binnen hadden, aldus een woordvoerster. De vijf zijn toen weer vrijgelaten. Het in het stadion gevestigde Caffee 1913 is donderdag gesloten.

‘Inzet gerechtvaardigd’
De politie wil niet zeggen hoeveel mensen zij donderdag op de been had. Volgens de woordvoerster was de grootschalige inzet gerechtvaardigd, en gebaseerd op informatie – onder meer uit het buitenland – dat een grote groep hooligans zou afreizen naar Eindhoven. “Op die informatie zijn de maatregelen afgestemd. Je kunt je achteraf altijd afvragen of het nodig was of niet. Het is best mogelijk dat mensen met verkeerde bedoelingen zijn thuisgebleven, juist omdat wij zo grootschalig hebben ingezet.”

Begin van de middag nog weinig supporters te zien
Aan het begin van de middag is er van Dinamo-supporters nog maar weinig te zien, laat staan dat de beruchte Bad Blue Boys zich al vertoond hebben. Wel werden op Eindhoven Airport 15 Kroaten aangehouden, die vanuit Budapest zonder kaartje voor de voetbalwedstrijd naar Eindhoven waren afgereisd.

Cafés op Stratumseind gewoon open
De horeca op het Stratumseind laat zich ondertussen niet gek maken. De kroegen hebben geen speciale maatregelen getroffen. Ook kent Ton van Brussel, voorzitter van de horecabelangenvereniging, geen enkel café dat donderdag zijn deuren sluit met het oog op mogelijk supportersgeweld. “Ik verwacht totaal geen confrontatie. We hebben wel vaker spannende supporters in de stad gehad, maar het liep nooit uit de hand. De ervaring leert dat supporters niet naar het Stratumseind komen; dat ligt toch een beetje uit de loop. En mochten ze toch deze kant opkomen, dan is de straat zo afgesloten.”

Rustig afwachten bij supporterscafé De Aftrap
Ook bij het tegenover het stadion gelegen supporterscafé De Aftrap wordt rustig de avond afgewacht. Enkele vroege PSV-fans drinken op hun gemak een biertje. Zij vrezen niet voor grote groepen hooligans uit Kroatië. „Die komen niet”, zeggen de mannen overtuigd. „Er wordt zó streng gecontroleerd.” Bang dat het bij De Aftrap uit de hand loopt zijn de mannen sowieso niet: „Straks staat het hier vol met ME.”

Ook Appie van Liempd, uitbater van het hamburgertentje naast De Aftrap, vertrouwt op een rustige afloop. „Ik ben niet bang, nee. En mochten ze wel komen, dan heb ik mijn tent in ‘no time’ gesloten. Maar dat zal niet nodig zijn.”

Bron: ED.nl

Leave a Reply