Home > News > Meldingsplicht voor Ajax-hooligans rond Europese wedstrijden
News

Meldingsplicht voor Ajax-hooligans rond Europese wedstrijden

Burgemeester Van der Laan wil Ajax-hooligans harder gaan aanpakken door ze rond Europese wedstrijden een meldingsplicht op te leggen. Daarmee opent Het Parool zaterdag. Na de rellen rond de wedstrijd tegen Celtic en eerdere incidenten in voorgaande jaren, is Van der Laan het met de ondernemers in de stad eens dat het eigenlijk altijd Ajacieden zijn de problemen veroorzaken.


Journalist Jasper Karman van de krant was vrijdagavond te gast in Dit wordt het Nieuws: ‘Ondernemers op en rondom de Dam vertellen ons dat het op de dag van de wedstrijd tegen Celtic tot kwart voor zes eigenlijk heel gezellig was. Op een gegeven moment zijn er drie of vier Ajax-supporters die het plein op rennen en een vlag afpakken van Celtic-fans.’

Hierna veranderde het plein in korte tijd in een slagveld. ‘Drie supporters gaan er met de vlag vandoor en maar worden even verderop opgepakt. Op dat moment gaan Celtic-supporters zich daarmee bemoeien, maar het is voor hun niet duidelijk wie politie is en wie Ajax-supporters zijn.’ Er werden die avond 44 supporters aangehouden, zes agenten raakten gewond.

Patroon in rellen
En het is niet de eerste keer dat er bij ernstige ongeregeldheden zijnbij Europese wedstrijden van Ajax. Zo bestormde een groep hooligans in oktober op de Van der Madeweg een metro vol met supporters van AC Milan. Karman van Het Parool haalt ook nog een voorbeeld aan van 2010.

Toen waren het supporters van PAOK Saloniki die feest vierden op de Dam. ‘Tweeduizend Grieken drinken bier op het plein en dan is er ineens consternatie omdat enkele tientallen Ajax-hooligans bij de groep probeert te komen.’

Van der Laan gaat nu de verruimde voetbalwet gebruiken om de hooligans een meldpicht op te leggen. Dat kan de dag voor de wedstrijd, de dag zelf en de dag na de wedstrijd.

Bron: AT5.nl

Leave a Reply