Home > News > ‘Te veel geweld tegen Celtic-fans’
News

‘Te veel geweld tegen Celtic-fans’

De Amsterdamse politie heeft buitenproportioneel geweld gebruikt tegen Celtic-supporters op de Dam voorafgaand aan de wedstrijd Ajax-Celtic vorige week. Dat stelt Clifford Stott, onderzoeker aan de universiteit van Leeds en expert op het gebied van voetbal en veiligheid in Europa. Volgens Stott was er geen duidelijke aanleiding voor het geweld en zijn veel onschuldige Celtic-fans gewond geraakt of gearresteerd.


“Zonder de politie was het niet uit de hand gelopen”, zegt Stott. “Dit had niets te maken met hooligans, maar met agressief optreden van de politie. De grote meerderheid van de supporters op de Dam deed niets verkeerd. Mensen moesten schuilen in bars en winkels om aan het politiegeweld te ontsnappen.”

Voorafgaand aan de Champions League-wedstrijd Ajax-Celtic op woensdag 6 november greep de politie in op de Dam. Tientallen Schotten en acht agenten raakten hierbij gewond. 28 Celtic-fans werden opgepakt, twee van hen zitten nog vast en moeten donderdag voorkomen.

De zaak heeft voor grote ophef gezorgd in Schotland. Celtic-supporters protesteerden gisteren bij de Nederlandse ambassade in Dublin en Londen. In heel Groot-Britannië en Ierland wonen veel supporters van de katholieke club uit Glasgow. Op Facebook en Twitter hebben tienduizenden mensen steun betuigd aan de ‘Celtic Two’ die vastzitten in de Amsterdamse cel.

Het begon bij de vlag
De rellen op de Dam begonnen toen drie Ajax-supporters een Celtic-vlag probeerden te stelen. Agenten in burger wilden Celtic-supporters aanhouden die hierop reageerden, maar de Schotten dachten dat ze werden aangevallen door Ajax-hooligans. “Agenten in burger zijn een onbekend fenomeen in Schotland”, zegt Stott. Op filmpjes is te zien hoe agenten inslaan op Schotse supporters. Een van hen krijgt meermaals een knietje in de maag. Op een andere video worden de ‘stillen’ achternagezeten en geslagen door Celtic-supporters die uit zijn op wraak.

De Amsterdamse politie wil niet meer op de zaak reageren en houdt zich aan het eerder gegeven commentaar. Hierin stelde de politie proportioneel te hebben opgetreden tegen mensen die zich misdroegen. De politie gebruikte naar eigen zeggen pas geweld toen agenten werden aangevallen en bekogeld met glaswerk.

“We vallen geen mensen aan, maar pikken mensen eruit die zich misdragen”, zei woordvoerder Rob van der Veen tegen de Schotse Daily Record. “Bij de aanhouding staan er andere agenten omheen ter bescherming. In zo’n situatie is geweld soms nodig om iemand onder controle te krijgen. Je kunt dan niet vriendelijk vragen of iemand op wil houden met flessen gooien.”

Aanleiding om het beleid te wijzigen ziet de politie dan ook niet. Christian Visser is advocaat van de twee Schotten die nog vastzitten. Padraig Mullan (28) en Andy Vance (21) worden verdacht van openlijke geweldpleging. “Mullan probeerde alleen een andere supporter te helpen die onder de voet werd gelopen”, zegt Visser. “Hij trok de belager van hem af in de veronderstelling dat het hooligans waren.”

Zowel Mullan als Vance raakten gewond. “De aanhouding van Mullan was schandalig”, zegt Visser. “De politie zegt dat hij zich verzette, maar dat is op beelden niet te zien. Hij is gewoon in elkaar geslagen. Het bloed liep uit zijn mond, hij heeft een gebroken neus en ook nog steeds pijn aan zijn ribben en mond. Ook Andy heeft last van zijn gebit, onder andere een kies die los zit.”

Onderzoeker Stott is niet verbaasd dat dit juist in Amsterdam is gebeurd. “De Amsterdamse politie heeft de neiging om vast te houden aan haar beleid en vindt het las- tig om kritisch naar zichzelf te kijken.

“Het is triest wat hier gebeurd is. De levens van deze mensen zijn geruïneerd. Ze zijn gecriminaliseerd en zullen zich dit altijd blijven herinneren.”

Meer klachten van voetbalsupporters over politie
Waar het aantal incidenten rond voetbalwedstrijden de laatste jaren sterk daalt, komt de politie de afgelopen maanden steeds vaker in opspraak met geweld rond voetbalwedstrijden. Zeven supporters van AZ dienden een klacht in bij de politie en drie deden aangifte van mishandeling wegens optreden van de politie Rotterdam rond de bekerfinale AZ-PSV in mei. Eind augustus raakten eveneens rond De Kuip twee mannen en een 11-jarige jongen gewond bij een charge na Feyenoord-Kuban. Ook zij deden aangifte. De burgemeester van Sittard ontving 104 klachten over politieoptreden na Fortuna-MVV begin oktober. Er raakten twee 12-jarige meisjes gewond. Uit onderzoek dat gisteren bekend werd gemaakt blijkt dat verschillende agenten over de schreef zijn gegaan. Ze deelden klappen uit vanuit de ME-linie of scholden naar supporters. In 2012-2013 waren er volgens het vorige maand publiceerde jaarverslag van het Centraal Informatiepunt Voetbalvandalisme 662 incidenten, een daling van 10 procent ten opzichte van een seizoen eerder. Bijna de helft van de incidenten valt onder de noemer vuurwerk of spreekkoor. Gedurende het seizoen werden 642 mensen aangehouden op een totaal aantal bezoekers van 7,5 miljoen.

Bron: Trouw.nl

Leave a Reply