Home > News > Werkstraf voor geweld op voetbalveld
News

Werkstraf voor geweld op voetbalveld

De keeper (18) uit Farmsum tegen wie vorige week voor de rechtbank in Groningen nog een zware celstraf van twee jaar werd geëist, is donderdagmiddag slechts veroordeeld tot een werkstraf van tachtig uur voor mishandeling.

De rechter acht de door het Openbaar Ministerie (OM) veronderstelde poging tot doodslag door tegen het hoofd van een jonge tegenstander te schoppen niet bewezen, bleek dondermiddag voor de rechtbank in Groningen.

Wel bewezen is een klap die Brian V., keeper van vv Meedhuizen, uitdeelde aan zijn tegenstander van W.E.O. Dat heeft hij ook bekend, trappen ontkende hij juist. Meerdere getuigen hebben echter verklaard dat er wel geschopt zou zijn.

Werkstraf

Voor de uitgedeelde klap kreeg de veroordeelde de werkstraf van tachtig uur. De rechtbank vindt de door het OM geschetste woeste situatie waarin de keeper de al liggende speler zou hebben geschopt niet te bewijzen, door de totale chaos die op het voetbalveld heerste. Die ontstond  nadat na een overtreding een opstootje uitbrak, dat binnen luttele tellen totaal uit de hand liep en waarbij uiteindelijk zeker tientallen mensen, spelers en toeschouwers, zich op de grasmat waagden.

De officier van Justitie Stahlmecke-Mook eiste een celstraf van 24 maanden, waarvan 12 voorwaardelijk, voor poging tot doodslag. “Geweld in deze vorm mag nooit bij een voetbalwedstrijd plaatsvinden”, aldus Stahlmecke-Mook.

De Officier ging uit van voorwaardelijke opzet. “De verdachte had niet de intentie te doden, maar door te schoppen loop je wel de kans iemand te doden. Het hoofd is kwetsbaar. Een werkstraf doet geen recht aan wat er is voorgevallen.” Daar dacht de rechter vandaag anders over.

‘Kickbokser’

Volgens sommige getuigen werd het slachtoffer tijdens het incident ‘als een kickbokser’ getrapt. “Hij probeerde hem dood te schoppen”, verklaarde één van hen. Het slachtoffer raakte bewusteloos en kreeg op het veld een epileptische aanval. Daarbij spuugde hij ook bloed. Hij hield een zware hersenschudding over aan de mishandeling.

Bron: telegraaf

Leave a Reply