Home > News > Onrust in Amsterdam tussen supporters en club
News

Onrust in Amsterdam tussen supporters en club

De supporters van Ajax zijn de afgelopen maanden vaak negatief in beeld geweest, met als toppunt het stil leggen van de bekerfinale tussen Ajax – PEC Zwolle. De Amsterdamse voetbalclub liet weten het genoeg te vinden en kwam met nieuwe regels voor de supporters van de club.

De club liet onder andere weten dat een compleet vak, waarin zich de ongeregeldheden voordoen, vijf thuiswedstrijden op rij gesloten zal worden. Naast deze strenge regel heeft de club er ook voor gekozen om het sfeerbudget te halveren, pas wanneer de supporters laten zien dat het beter gaat zal de rest van het budget vrij worden gegeven.

De supportersgroep VAK410 heeft op de nieuwe regels gereageerd middels een brief aan de Ajax-directie. In de brief werden uitgelegd welke bezwaren de supportersgroep heeft tegen de genomen maatregelen. De supportersgroep is het er niet mee eens dat de gehele groep word gestraft voor de handelingen van enkele individuen, ook willen ze een duidelijke criteria voor wat de club ‘een ernstig incident’ noemt. De supporters geven ook aan dat er in het afgelopen seizoen nauwelijks incidenten hebben voorgedaan. Ze vinden het ook onterecht dat de club ze op deze manier straft terwijl het zover van de ArenA heeft afgespeeld. De brief word afgesloten met het uiten van de teleurstelling in de directie naar aanleiding van de halvering van het sfeerbudget en de voorwaarden die hier aangesteld worden.

Supportersgroep AFCA komt als reactie met een drietal maatregelen. De komende tijd zullen de sfeeracties opgeschort worden en zal het elftal niet op een gestructureerde wijze vocaal ondersteund worden. Deze maatregelen worden gesteund door de F-side en VAK410.

Burgemeester Eberhard van der Laan van Amsterdam gooit ook nog eens wat olie op het vuur en geeft aan moeite te hebben met de gang van zaken bij het supportershome van Ajax. Bij dit supportershome worden volgens de burgemeester de regels niet nageleefd. Hij geeft ook aan dat de politie en controleurs van voedsel- en warenautoriteit zijn ingeschakeld om op deze zaken extra te gaan controleren.

Leave a Reply