Home > News > Protest tegen de UEFA groeit
News

Protest tegen de UEFA groeit

Steeds vaker duiken tijdens wedstrijden van de Europese competities spandoeken op die gericht zijn tegen de Europese voetbalbond. Veel fans zijn de commerciële belangen in het voetbal grondig beu.

De UEFA heeft zich dit seizoen al meerdere keren laten gelden. Onlangs nog strafte het Fenerbahce en Lazio voor de ongeregeldheden die plaatsvonden tijdens hun wedstrijden in de Europa League. Bijgevolg moeten beide ploegen hun terugwedstrijd in de 1/8ste finales achter gesloten deuren afwerken.

Voor de fans van Fenerbahce is het de tweede ronde op rij dat ze de thuiswedstrijd niet mogen bijwonen. Eerder werden ze al bestraft voor hun gedrag tijdens de wedstrijd tegen Mönchengladbach. Als straf vond de wedstrijd tegen BATE Borisov achter gesloten deuren plaats. De fans van Fenerbache waren echter in staat om ook die wedstrijd te laten stilleggen. Van buiten het stadion lieten ze pijlen bengaals vuurwerk via parachutes het stadion binnenvallen. Daarom zijn ze nu opnieuw gestraft.

Ook Lazio moet de volgende wedstrijd zonder publiek spelen. Aanleiding is het vuurwerk, de steekpartijen en de racistische spreekkoren die tijdens de laatste wedstrijden van de Romeinen hebben plaatsgevonden. De fans van Lazio hekelen vooral de hypocrisie van UEFA-voorzitter Michel Platini. Daarom hielden ze afgelopen weekend tijdens de wedstrijd tegen Fiorentina enkele spandoeken (zie foto) omhoog om hun ongenoegen te uiten. “Heizel 29/05/86, jij had de kracht om te spelen… met 39 doden voor je had je het lef om te juichen. Platini, varken zonder enig moraal”, is de boodschap duidelijk. Ook voor deze spandoeken werd de club gestraft, ditmaal door de Italiaanse voetbalbond.

Maar ook elders in Europa zijn ze de streken van Platini grondig beu. In oktober protesteerden de fans van Ajax nog tegen het moderne voetbal en de commerciële belangen die daarbij horen. Tijdens de wedstrijd tegen Manchester City haalden ze een spandoek boven waarop stond dat het schandalig was om 80 euro per ticket te vragen aan de bezoekende Engelse fans. De UEFA reageerde met een boete van 10.000 euro voor de Amsterdammers.

Vorige week zagen we de supporters van Stuttgart het tijdens de wedstrijd tegen Lazio nog opnemen voor hun tegenstanders. Ook de fans van Steaua Boekarest zien Platini liever aftreden en halen al enkele maanden spandoeken boven.

Bron: Sport.be

 
Uefa Mafia

Leave a Reply