Home > News > Plannen voor wijzigingen Jupiler League
News

Plannen voor wijzigingen Jupiler League

De Jupiler League zal de komende jaren gaan veranderen. Er liggen verschillende plannen op tafel om de tweede Nederlandse profdivisie aantrekkelijker te maken.

In de laatste jaren is het aantal clubs in de Jupiler League door faillissementen van Haarlem, RBC Roosendaal, AGOVV Apeldoorn en meest recent SC Veendam van twintig naar zestien gedaald.

Volgens operationeel directeur Jelle Beuker van de Jupiler League staan de clubs daarom nu voor belangrijke keuzes. “Er gaat sowieso wat veranderen”, vertelt hij maandag aan de NOS.

Beuker geeft aan dat er gesproken wordt over een aantal mogelijkheden. Zo zouden de belofteteams van topclubs als Ajax, PSV en Feyenoord kunnen aansluiten in de Jupiler League.

Contractspelers

Ook het aantal vaste contractspelers zou wel eens op de schop kunnen gaan. Nu moeten alle profclubs nog minimaal zestien spelers met voltijdcontracten op de loonlijst hebben staan. Dat is voor veel clubs in de Topklasse, het hoogste amateurniveau, een fikse belemmering om te promoveren.

De degradatieregeling is – mede daardoor – ook een punt van discussie. Tot nu toe heeft alleen FC Oss gebruik gemaakt van het recht om te promoveren naar de Jupiler League.

“Dat is gek en dat moet echt veranderen”, vindt Beuker. “Dat lukt pas als de eerste divisie aantrekkelijk is. Dus moet je het financieel aantrekkelijk maken om te promoveren, maar dat kost tijd. We hebben bijna zestig jaar lang een strenge scheiding gehad tussen amateur- en beroepsvoetbal. Dat los je niet in een week op.”

Speeldag

De directeur geeft aan dat ook de huidige vaste speeldag – vrijdagavond – geen heilig huisje is. Er was voor die dag gekozen vanwege de tv-uitzendingen, maar die zijn nu op zaterdag.

Beuker begrijpt dat veel clubs inmiddels gewend zijn aan de vrijdagavond, maar denkt dat ‘zijn’ divisie op zaterdagen bijvoorbeeld ook meer gezinnen met kinderen naar de stadions kan lokken.

Moderner

De clubs zullen de komende weken over deze voorstellen gaan praten. Directeur Beuker heeft goede hoop.

“Het nadeel is dat we een corporatie zijn en dus bij meerderheid moeten besluiten, maar het voordeel is dat besluiten wel worden gedragen. De Jupiler League blijft bestaan, alleen de vorm zal iets anders, misschien iets moderner zijn.”

Bron: nu.nl

Leave a Reply