Home > News > RKC Waalwijk test nieuw meldsysteem voor supporters met stadionverbod voor KNVB
News

RKC Waalwijk test nieuw meldsysteem voor supporters met stadionverbod voor KNVB

RKC Waalwijk gaat een nieuw meldsysteem voor supporters met stadionverbod testen voor de KNVB. Het huidige systeem van de voetbalbond werkt niet optimaal. Samen met de KNVB start RKC een proefproject om hier een einde aan te maken.

Een supporter met een stadionverbod krijgt in de toekomst een smartphone waarmee hij zich voor of tijdens de wedstrijd moeten melden bij de club. Via GPS kan de club controleren waar de supporter is en hij zich binnen de straal van het stadion bevindt. Het toestel verstuurt ook een vingerafdruk van de supporter. Zo kan de club controleren of het om de juiste persoon gaat. Alle gegevens worden naar een meldkamer verstuurd die in contact staat met de club.

Huidig systeem 
Nu is het zo dat supporters met een stadionverbod zich moeten melden op het politiebureau, vaak in de rust of tijdens de wedstrijd. Dat betekent dat er altijd iemand aanwezig moet zijn op het politiebureau. De werkelijkheid laat echter zien dat de politie te weinig mankracht heeft om het politiebureau voor één of twee supporters open te kunnen houden.

Omdat dit nauwelijks gebeurt, moeten clubs zelf actief controleren of bepaalde supporters een stadionverbod hebben. Ze moeten extra maatregelen nemen – bijvoorbeeld camera’s installeren – om ongewenste personen buiten het stadion te houden. “Als iemand zich vermomd met een petje, een bril en een muts dan wordt het voor ons heel lastig om hem te herkennen”, zegt John Hermans, veiligheidscoördinator van RKC.

Bovendien kan een supporter met een stadionverbod en meldplicht, op de dag dat de wedstrijd wordt gespeeld, zijn tijd niet vrij indelen. Hij moet immers rekening houden met zijn meldplicht.

Pilot
RKC gaat het nieuwe systeem – dat nog in ontwikkeling is – binnenkort testen. “We zitten momenteel in de fase dat we samen met de gemeente en de politie kijken naar geschikte kandidaten voor dit project. Dat betekent dat iemand een civielrechtelijk stadionverbod moet hebben. Hij moet uiteraard ook mee willen werken aan dit project”, zegt Hermans.. “Wij verwachten een dezer dagen de overeenkomst rond te krijgen met enkele van die supporters.”

Bron: Omroepbrabant

Leave a Reply