Home > News > UEFA wil schorsing van tien duels en lege stadions bij racisme
News

UEFA wil schorsing van tien duels en lege stadions bij racisme

De UEFA voert de strijd tegen racisme in de stadions op. Spelers of officials die zich schuldig maken aan racisme, riskeren voortaan een schorsing van minstens tien wedstrijden. Tegelijk dreigt de UEFA ermee stadions gedeeltelijk of volledig te sluiten bij wangedrag door supporters.

“Wij hebben sancties nodig en die moeten overtuigend zijn: wij stellen voor dat een speler of official die wordt veroordeeld voor racisme, minstens tien wedstrijden wordt geschorst”, legde de secretaris-generaal van de UEFA, Gianni Infantino, uit op een forum in Manchester. “Indien supporters zich in het stadion schuldig maken aan racisme, zal de eerste sanctie erin bestaan de tribunes gedeeltelijk te sluiten, daar waar de inbreuk heeft plaatsgevonden. Bij herhaling volgt een volledige sluiting en een minimumboete van 50.000 euro”, aldus Infantino.

De UEFA voegde meteen de daad bij het woord. Dinamo Kiev moet zijn volgende Europese thuiswedstrijd in een leeg stadion spelen. De tuchtcommissie van de UEFA strafte de topclub uit Oekraïne voor het racistische gedrag van de Dinamo-fans in twee thuiswedstrijden, in november tegen PSG (Champions League) en in februari tegen Bordeaux (Europa League). De clubleiding van Dinamo Kiev tekende direct beroep aan tegen het vonnis.

De Oekraïense club moet nog een wedstrijd zonder publiek spelen als de fans zich de komende drie jaar nog een keer misdragen. De schorsing gaat in zodra Dinamo Kiev zich weer kwalificeert voor een Europees bekertornooi.

Bron: Demorgen

Leave a Reply