Home > News > ME voorkomt rellen met virtueel trainen
News

ME voorkomt rellen met virtueel trainen

ME Eenheid Rotterdam zet als eerste 3D-oefensimulator in als voorbereiding op risicovolle evenementen.

Inktzwarte wolken pakken samen boven het Rotterdamse Weena. Opeens begint het te plenzen. Een vrouw balt haar vuisten. De mensenmassa achter haar stormt naar voren: schreeuwende knullen met hanenkammen, mannen met baarden, een hooligan met een walmende fakkel in zijn hand. Echte mensen? “Gelukkig niet”, grijnst pelotonscommandant Rob. “Deze operatie verloopt geheel pijnloos.”
Crowd Control, zo heet het virtuele trainingsprogramma dat de honderden 3D-figuurtjes in woede doet ontsteken, maar dat ze ook weer gehoorzaam in veilige banen leidt. Dat laatste hangt natuurlijk af van wat de groepscommandant, sectiecommandant of eindverantwoordelijke pelotonscommandant achter zijn beeldscherm beslist.

Het Rotterdamse softwarehuis VSTEP heeft het oefenplatform speciaal voor deze bevelvoerders ontwikkeld. ME Eenheid Rotterdam op haar beurt leverde de input voor tientallen verschillende karakters en scenario’s, inclusief paarden, ME-uitrusting en wagenpark. Het enthousiasme binnen de eenheid over de pilotversie is groot. Ton Hijmering (portefeuillehouder innovatie): “Het unieke van dit instructie- en oefenplatform is dat je continu allerlei nieuwe situaties en uitdagingen kunt creëren voor massa-events.”

“In een handomdraai kun je raddraaiers in de menigte verstoppen, lanceer je interne opstootjes, werp je blokkades op, zet je trams stil of komt onverwacht een partij betogers in beweging”, legt Hijmering uit. “Uitgangspunt is voor ons als ME’ers de handhaving van de openbare orde. Dat de boel niet uit de hand loopt. No riots!”

“Dat iedereen gezond weer thuiskomt”, vullen de pelotonscommandanten Peter en Rob aan. “Een ander voordeel van het simulatieplatform is dat je niet voor elke oefening reguliere politieagenten aan de straat hoeft te onttrekken. Die kunnen gewoon hun normale werk blijven doen, terwijl wij ons virtueel met voetbal, evenementen en risicovolle demonstraties bezighouden. Afgezien van het geregel scheelt dat een heleboel kosten.”

ME-commandant Peter: “Het feit dat Crowd Control ‘speelt’ als een videogame – gezien vanuit het first shooter-standpunt – maar ook zo oogt, helpt enorm bij je risicoanalyses. De straten voor het Centraal Station zijn zo realistisch nagebouwd dat je ze onmiddellijk herkent. Als een gebied helder in kaart is gebracht en de poppetjes zich waarheidsgetrouw gedragen, leer je ook beter hoe je op bepaalde situaties moet anticiperen en welke beslissingen nodig zijn.” De regen op het Weena is gestopt. ME-helmen en paardenruggen dampen in de zon. Het publiek is stil afgedropen. De lange lat is er niet aan te pas gekomen. De joystick heeft zijn werk gedaan.

Bron:Metronieuws.nl

Leave a Reply