Home > News > Betoging tegen WK draait uit op rellen in Rio
News

Betoging tegen WK draait uit op rellen in Rio

In verscheidene Braziliaanse steden is gisterenavond fel actiegevoerd tegen het regeringsbeleid.

De betogers nemen het niet dat de organisatie voor het WK voetbal volgend jaar en de Olympische Spelen in 2016 miljarden kost, terwijl de Braziliaan in de straat de grootste moeite heeft om het hoofd boven water te houden. In Rio de Janeiro kwam het tot zware schermutselingen met de politie.

Het zit de Brazilianen erg hoog dat de regering handenvol geld uitgeeft aan prestigieuze projecten terwijl het openbaar onderwijs, de gezondheidszorg, de veiligheid en het vervoer in het land te wensen over laten. De directe aanleiding van de protesten die zich stilaan over het hele land lijken te verspreiden is de vorige week aangekondigde verhoging van het tarief voor bus en metro met 10 cent per kaartje.

In de meeste steden waar gisterenavond betoogd werd, verliep de manifestatie grotendeels rustig. In Sao Paulo, de economische hoofdstad van het land, kwamen zeker 65.000 betogers bijeen op een klein plein. Vandaar splitste de groep zich op in drie richtingen, de lange rijen betogers werden begeleid door samba-muziek en zongen anticorruptieverzen. De betogers lieten ook luid hun ongenoegen merken over de verhoging van de tarieven bij het openbaar vervoer.

In Rio de Janeiro, Belo Horizonte en Porto Alegre, echter, ging het protest gepaard met geweld. Het kwam tot schermutselingen met de politie en die gebruikte traangas om de betogers uiteen te drijven. In Porto Alegre staken betogers een bus in brand en gooiden met stenen naar lege passagierstreinen.

De betogers in Rio richtten hun woede op het deelstaatparlement. Ze wierpen met stenen naar het gebouw en stichtten brand in de naburige straten. Bij de schermutselingen die volgden, raakten 20 agenten en 10 manifestanten gewond.

In de hoofdstad Brasilia, tenslotte, kropen honderden demonstranten op het dak van het wereldberoemde parlementsgebouw, een ontwerp van de beroemde architect Oscar Niemeyer. Daarbij sneuvelden enkele ruiten.

Alles samen kwamen meer dan 100.000 mensen op straat. De leiders van de manifestanten deden overigens hun uiterste best om de massa’s in de hand te houden. Ze wezen erop dat het beschadigen van openbaar bezit, hun zaak niet ten goede zou komen. De protesten van de voorbije dagen zijn de zwaarste sinds het eind van de 21-jarige dictatuur in 1985.

Bron: deredactie

Leave a Reply