Home > News > Hooligans met mobiel gevolgd
News

Hooligans met mobiel gevolgd

Voetbalsupporters met een stadionverbod moeten voortaan via hun mobiele telefoon in de gaten worden gehouden op speeldagen.

Burgemeesters weten door ‘inbellen’ dan beter waar de ongenode gasten zijn dan het louter aan het politieloket melden en kunnen zo voetbalvandalisme beter bestrijden dan met de gangbare meldplicht, aldus hoogleraar Algemene Rechtswetenschap prof. dr. Jan Brouwer van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG).

Bereikbaar

“De ‘verbannen’ voetbalsupporter kan zo via een moderne manier aantonen dat hij niet in het voetbalstadion is, dus eenvoudigweg door telefonisch bereikbaar te zijn’’, aldus onderzoekers van de universiteit. De politiecomputer herkent de stem van de supporter en kan zo tot op korte afstand bepalen of de supporter zich al dan niet buiten het verboden gebied bevindt. Brouwer: “Waar zijn ze? Die vraag kan tot op honderd meter bepaald worden. Dan weet je uit die beltoets dat ze op dat moment niet te dicht in de buurt zijn.’’

De Groningers bekeken wat er wettelijk kan en zien graag dat er snel een proef wordt gestart. De meldingsplicht die nu algemeen wordt toegepast, houdt in dat een hooligan zich tijdens de voetbalwedstrijd eventjes op het politiebureau meldt. Maar in de praktijk gaat de ‘afgemelde’ supporter vaak doodleuk alsnog naar de wedstrijd. En de wet staat niet toe dat een supporter zich vaker moet melden rondom de wedstrijd, benadrukt Brouwer. Dan zou het teveel op een vrijheidsbenemende maatregel lijken en dat is een stadionverbod niet.

Bovendien is het politiebureau waar men zich in het weekend moet melden vaak uitgerekend in de stad waar de voetbalhooligan met meldingsplicht de wedstrijd niet mag bezoeken. Een burgemeester die bijvoorbeeld niet wil dat een bewoner van een andere gemeente de match bezoekt, haalt feitelijk zelfs de supporter die hij niet wil hebben naar zijn eigen stad, aldus het team van Brouwer. De bevindingen worden vandaag presenteert in een boekje van politieorganisatie ‘Politie en Wetenschap’.

Bron: Telegraaf

Leave a Reply