Home > News > ‘De eerste divisie ontwikkelt zich tot geautoriseerde vorm van vervalsing’
News

‘De eerste divisie ontwikkelt zich tot geautoriseerde vorm van vervalsing’

Nu belofteteams meedoen in de eerste divisie, dreigt competitievervalsing, schrijft Willem Vissers in zijn column.

De toelating van de beloften van Ajax, FC Twente en PSV tot de eerste divisie is slechts een van de oorzaken van het kermisachtige karakter van de competitie, die is volgestouwd met ‘attracties’, ook en misschien vooral om betaalzender FOX te plezieren.
Dit stukje gaat over gradaties in bedrog, zonder oordeel welke vorm van bedrog erger is: stiekem bedrog of door bonden toegestaan, institutioneel bedrog.

Eerst iets over stiekem bedrog. Onlangs, in Estland, probeerde ik contact te leggen met profvoetballer Elvis Liivamägi. De Est was een week eerder voor het leven geschorst door de FIFA, na zijn vermeende rol in een omkoopschandaal in de competitie.

Telefonisch sprak ik zijn trainer, die liet weten dat Elvis niets mag en wil vertellen omdat het onderzoek nog loopt. Liivamägi is van plan het hogerop te zoeken, desnoods tot de hoogste instantie CAS toe. Elvis bleef verborgen. Hij reageerde ook niet op een elektronisch bericht en wil geen vriend van me zijn op Facebook.

Vervalsing
Dan die andere vorm van bedrog, in alle openheid bedreven. De eerste divisie van het betaald voetbal ontwikkelt zich tot een geautoriseerde vorm van vervalsing en kitsch.

Zo speelde Jong Ajax vorige week met een veredeld A-jeugdteam tegen Achilles, mede omdat nationale elftallen talloze spelers van de kampioen opeisten voor vertegenwoordigende elftallen. Ajax kreeg geen uitstel en verloor van Achilles, ook al een nieuweling in de competitie. Menigeen sprak van een sensatie, hetgeen een onzinnige conclusie was.

Afgelopen zondag, tijdens het duel tussen kampioenskandidaat Willem II en Jong Ajax, stonden in de basisploeg van Ajax slechts twee dezelfde spelers als een week eerder tegen Achilles: Gravenberch en Klaassen. Tegen Willem II was de ploeg op papier aanmerkelijk sterker, met onder anderen doelman Cillessen, die al in Oranje speelde, international Enoh van Kameroen en Blind, die ritme nodig heeft na een blessure. De bezoekers hadden tegen het elftal van vorige week meer kans gehad op winst. Nu waren ze wel tevreden met 1-1.

Attracties
De toelating van de beloften van Ajax, FC Twente en PSV tot de eerste divisie is slechts een van de oorzaken van het kermisachtige karakter van de competitie, die is volgestouwd met ‘attracties’, ook en misschien vooral om betaalzender FOX te plezieren. De zender vindt de jonge elftallen van de topclubs interessanter dan vaste waarden als Helmond Sport, Fortuna Sittard of Emmen.

De schaduwploegen kunnen niet promoveren naar de eredivisie en stellen op wie ze willen: talenten, topspelers zonder basisplaats in het eerste elftal of geblesseerden op de weg terug. Hun inzetbaarheid is aan een paar restricties gebonden. Wie bijvoorbeeld vijftien duels in het eerste speelde, mag niet meer meedoen bij de beloften.

Zo wilde Frank de Boer in de eerste competitieronde van het seizoen, tussen Ajax en Roda JC, aanvaller Danny Hoesen laten invallen in de slotfase. Hij zag ervan af omdat de aanvaller daarmee iets dichter bij niet-speelgerechtigheid voor Jong Ajax zou komen. Bovendien wilde De Boer hem in dezelfde speelronde bij Jong Ajax laten voetballen. Want dat is nog een beperking: een speler mag in één speelronde niet in twee elftallen uitkomen.

Ontwikkeling van talenten
De Boer zei dat de toelating van de beloften tot de ‘serieuze’ eerste divisie goed is voor de ontwikkeling van talenten. Dat is ontegenzeggelijk waar. Jonge voetballers van Ajax kunnen beter tegen het eerste elftal van Willem II spelen in een vol stadion dan tegen het tweede elftal, zoals voorheen gebeurde in de beloftencompetitie.

Daar tegenover staat bijna niet te verteren competitievervalsing. De geloofwaardigheid van het voetbal, die op vele fronten al in het geding is, wordt daarmee verder ondermijnd.

Ondanks het mysterie is het verhaal van Elvis Liivamägi in zekere zin veel duidelijker.

Leave a Reply