Home > News > Kabinet stemt in met hardere aanpak hooligans
News

Kabinet stemt in met hardere aanpak hooligans

Voetbalhooligans die de fout in gaan kunnen in de toekomst bij de eerste overtreding direct een gebiedsverbod of meldplicht voor een heel seizoen aan hun broek krijgen.

Dat heeft het kabinet vrijdag besloten in de ministerraad. De maatregel is onderdeel van een verscherpte aanpak om misstanden rond voetbalwedstrijden te voorkomen, meldt de regering.

Het wetsvoorstel van minister Ivo Opstelten (Justitie) moet ertoe leiden dat burgemeesters meer bevoegdheden krijgen om voetbalgeweld te bestrijden. In de huidige situatie kunnen gemeenten alleen streng optreden bij herhaaldelijke verstoring van de openbare orde.

Verder wordt de periode dat een gebiedsverbod of meldplicht kan worden opgelegd verlengd. Nu is dat maximaal twee jaar, maar dat wordt vijf jaar.

Burgemeesters krijgen onderling bevoegdheden om afspraken te maken over hooligans. Hierdoor kunnen ook bij uitwedstrijden supporters met een straf worden verplicht om zich te melden. Voorwaarde is dat er een ”ernstige vrees” bestaat dat de hooligan die de uitwedstrijd bezoekt zich daarbij zal gaan misdragen.

Bron: NU

Leave a Reply