Home > News > Nepfriezen of antifriezen
News

Nepfriezen of antifriezen

De Friese derby staat sinds 13 jaar weer op het programma. Na de degradatie van Cambuur in 1999 speelde de club uit Leeuwarden 13 jaar in de eerste divisie. Na 8 magere jaren was er in het seizoen 2008-2009 voor het eerst weer te merken dat er in Leeuwarden een reus huist. Weliswaar eentje die (nog) sliep.

De jaren daarna werden telkens met een play-off afgesloten, maar door een slechte arbitrage of het ontbreken van het laatste beetje geluk kwam het er telkens niet van. Tot 03 mei 2013, de dag die velen zullen blijven herinneren, mede dankzij een tattoo die prijkt op hun arm, mede dankzij de beelden die in hun geheugen geëtst zijn. Cambuur werd kampioen, Cambuur promoveerde, de reus was wakker geworden en.. De derby komt eraan!
Dan begint het te koken, de gedachte aan die tweeluik. Na weken van feestvreugde komt uiteindelijk het programma vanuit de KNVB, Cambuur moet op 29 september op visite in dat dorp. Pas later in januari volgt thuis de ontmoeting. De supporters uit de stad en omstreken hebben hier naar uitgekeken. Niet om het dorpsclubje, maar om de mond te snoeren van die verschrikkelijk chauvinistische Friezen. Om hier een duidelijk beeld van te krijgen moeten we naar H’veen. Het dorp ligt op de grens met voorheen Saksisch gebied. De “rivier” de tsjonger is de grens hiervan. Alles aan de andere kant van het water noemt zichzelf geen fries, zoals inwoners van Wolvega. Terwijl er vele toeschouwers van H’veen juist uit Wolvega en dergelijke dorpen komen. H’veen is een dorp waar vanwege de gunstige ligging aan snelwegen en het eredivisievoetbal van de lokale club steeds meer forenzen en “buitenlanders” oftewel mensen uit andere provincies naar toe kwam. Ook vanuit Meppel, Steenwijk en zelfs uit de provincie Groningen komen ze voor een heerlijk avondje bioscoopsfeer. Hierdoor kun je opmaken dat er binnen de club in dat dorp amper Fries is. Dan komen we aan bij de zogenaamde “club van friesland” uitstraling. Voorheen toen Cambuur veel groter was en H’veen slechts het kleine boerenclubje, was Cambuur de club van Friesland. Een trots voor elke fanatieke voetbalsupporter. Als er dan een Friese derby was werd het Friese volkslied gespeeld voorafgaand aan de match. Dan bleef het speciaal en in die tijd was er van “anti fries” ook weinig te merken in Leeuwarden. De Friese vlaggen prijkten zelfs op het cambuurstadion. Nu is dat anders en waar ligt dat? Wie is hier verantwoordelijk voor? Daarvoor moeten we wijzen naar H’veen. Toen de derby steeds minder vaak werd gespeeld en H’veen een rooskleurige tijd tegemoet kon zien en 30 km verderop het juist tegengesteld was, greep H’veen de kans om zichzelf te profileren als de zogenaamde vertegenwoordiger van Friesland. Het was sindsdien bij elke thuiswedstrijd alsof je naar een interland zat te kijken. Het volkslied werd gespeeld, de Friese vlaggen prijkten op elke tribune als zijnde spandoeken, de bioscoopsfeer bleef en er kwam een poppenkast bij. “Kijk eens naar ons beste Hollanders, wij zijn Friezen, naja, zo noemen we onszelf”. Bij de Cambuursupporters nam sinds die tijd de haat toe.

In het begin was dit slechts beperkt tot wat gezang over boeren en uiteindelijk uitte zich dat tot wat tegenwoordig het anti fries is. Maar wat is anti fries zijn dan eigenlijk? Het is niet meer dan het afzetten tegen die andere club welke zich zo afgrijselijk de vertegenwoordiger van onze provincie durft te noemen. Alsof er geen 2e club is, met een rijke historie en een nog mooiere achterban. Tuurlijk zijn er ook bij Cambuur elke wedstrijd tal van Friessprekende Nederlanders. Leeuwarden is de hoofdstad van Friesland met een prachtige club, welke ook zeker de provincie vertegenwoordigt. Als Cambuursupporter hoeft die onzin alleen niet. Die poppekast, je voordoen als chauvinistische Friese club, met amper Fries in de gelederen of binnen de supportersschare en bovendien politiek en sport totaal gescheiden zijn. Voetbal moet leven, voetbal hoort met geschreeuw, met spandoeken met leuzen erop, en met sfeer en uiteraard een biertje. Voetbal is geen politiek spelletje om te laten zien dat je provincie beter is dan de ander. Bij Cambuur voel je je een Nederlander, woon je in Friesland, maar daar is het ook mee gezegd. Want uiteindelijk is Friesland geen land, heeft Friesland dan wel een vlag, een taal en een volkslied. Maar als je als club hier je zieltjes mee moet winnen. Nee, juist dan verdien je geen respect. Daarom is anti fries totaal uit het verband gerukt. Als Cambuursupporter ben je niet zo zeer anti fries, je bent anti dkv!

Ach, uiteindelijk kun je hieruit opmaken dat 29 september 2013 de dag is van de derby tussen SC Nepfriezen – SC Antifriezen

Leave a Reply